Ktoś wykorzystał twoje zdjęcie na Facebooku? Zostaniesz o tym powiadomiony

Facebook w ostatnim czasie rozpędził się w kwestii implementacji nowych funkcji i wygląda na to, że nie zamierza zwalniać. Dziś zapowiedziano kolejną nowinkę, która może nie jest istotna dla nas Polaków, ale skłamałbym, pisząc, że nie daje do myślenia. Świeżo wprowadzony ficzer oznacza, że jeśli twoje zdjęcie pojawi się na obcym profilu użytkownika Facebooka, system cię o tym fakcie powiadomi.

Twoje zdjęcie

Sytuacje takie zdarzają się rzadko, a przynajmniej tak dotychczas myślałem. Nikt nigdy nie “pożyczył sobie” zdjęcia mojego ani żadnej osoby, z którą dzielą mnie relacje towarzyskie czy nawet służbowe. To, że problem nie dotyczy mojej osoby, nie oznacza, że nie istnieje. Co ważne, sprawa wbrew pozorom, okazuje się istotna, gdyż Facebook zdecydował się walczyć ze wspomnianym zjawiskiem.

Twoje zdjęcie będzie bezpieczne

Facebook poinformował właśnie o wdrożeniu nowej funkcji serwisu, która zwiększy poziom bezpieczeństwa użytkowników i w której wykorzystano system rozpoznawania twarzy. Wspomniany system nie jest niczym nowym i działa już od dawna, z większą lub mniejszą skutecznością. Teraz postanowiono wykorzystać go w celach poprawy bezpieczeństwa userów. Jak będzie działać nowa funkcja?

Kiedy ktoś ze znajomych opublikuje zdjęcie, w którym algorytm odnajdzie twoją twarz, system powiadomi cię o tym. Tutaj naturalnie będziesz mógł wybrać czy wyrazisz zgodę na oznaczenie. Przydatne, szczególnie że opcja działa również wtedy, kiedy ktoś spoza kręgu twoich znajomych postanowi wykorzystać twoje zdjęcie jako fotografię profilową. W tej sytuacji również otrzymasz od Facebooka stosowny komunikat.

*Now, if you’re in a photo and are part of the audience for that post, we’ll notify you, even if you haven’t been tagged. You’re in control of your image on Facebook and can make choices such as whether to tag yourself, leave yourself untagged, or reach out to the person who posted the photo if you have concerns about it. We always respect the privacy setting people select when posting a photo on Facebook (whether that’s friends, public or a custom audience), so you won’t receive a notification if you’re not in the audience. *— tłumaczy Joaquin Quiñonero Candela, Dyrektor związany z uczeniem maszynowym

AAT Demo

Opublikowany przez Facebook na 18 grudnia 2017

Nie dla nas

Na początku wspomniałem o tym, że sprawa nie dotyczy nas bezpośrednio. To niestety prawda i jeśli zainteresował was fakt wdrażania nowości, musicie nieco pohamować swój entuzjazm. Otóż usługa rozpoznawania twarzy nie działa na terenie Unii Europejskiej (i w Kanadzie). Dlaczego? Wszystkiemu winne jest prawo na Starym Kontynencie, które ma na celu ochronę wizerunku. Cóż, w tym konkretnym przypadku można by lekko nagiąć rzeczony przepis, ale nie łudźcie się — to wizja nierealna.

Pozostaje nam jedynie pozazdrościć amerykanom opisywanego rozwiązania. Twoje zdjęcie, podobnie jak moje nie będzie więc chronione najnowszą technologią, a szkoda.

Źródło: Facebook Newsroom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1515 More posts in artykuły category
Recommended for you
Gamingowy Razor Blade 15

Razor właśnie pokazał swojego nowego laptopa, który choć wymiarem może nie zachwycać, to już specyfikacją...