Nie sprawdzisz już, czy iPhone ma założoną blokadę aktywacji

Marzy ci się używany iPhone? Przed zakupem warto sprawdzić, czy nie ciąży na nim blokada aktywacji. Niestety, strona pozwalająca dokonać wspomnianej czynności została wyłączona.

iPhone

Apple może pochwalić się wieloma składnikami zabezpieczającymi, które znacząca podnoszą komfort korzystania z iSprzętu. Jedną z metod ochrony danych użytkowania jest opcja pozwalająca na zablokowanie możliwości aktywacji urządzenia. Cóż tak naprawdę oznacza ta funkcja?

iPhone i blokada aktywacji

Zasadniczo ma ona za zadanie uniemożliwić ponowną aktywację iSprzętu w razie, gdyby ten został skradziony. Do przywrócenia sprawności smartfona konieczne byłoby zalogowanie się do ostatnio używanego konta, które zostało przypisane do iCloud.

Rozwiązanie genialne w swojej prostocie, ale nie mogę powiedzieć, żeby było idealne. Wielokrotnie zdarza się, że osoby sprzedające sprzęt zapominają wylogować iPhone’a z iClouda, a co za tym idzie – uniemożliwiają korzystanie z urządzenia nowemu właścicielowi. Owszem, mówimy tutaj o przeoczeniu, nieuwadze usera, która nie jest winą Apple, jednak sam fakt konieczności „wyjaśniania” sytuacji bywa męczący.

Zabezpieczenie samo w sobie jest skuteczne i z pewnością przeszkadza przestępcą w kontynuowaniu procederu wprowadzania „gorących” urządzeń na rynek wtórny.

Nie sprawdzisz już, czy iPhone jest „zablokowany”

Dotychczas chcąc kupić sprzęt z logiem nadgryzionego jabłka, mogliśmy sprawdzić stan jego przypisania do iCloud. Wystarczyło udać się pod TEN adres. Niestety, klikając w link, nie znajdziemy już interesującego nas narzędzia, a co za tym idzie, nie sprawdzimy naszego przyszłego zakupu.

Powodów, dla których Apple zdecydowało się wyłączyć wspomnianą stronę, może być wiele. Zastanawiające jest to, dlaczego firma nie odniosła się jeszcze do zapytań społeczności, która jest delikatnie mówić zniesmaczona. Czyżby sadownicy szykowali dla nas nową odsłonę narzędzia? Jest to wysoce prawdopodobne, ale równie dobrze Apple może na stałe pozbawić nas tej jakże użytecznej funkcji.

Nieoficjalnie mówi się o tym, że decyzję mogły spowodować nieetyczne działania chińskich cyberprzestępców, związane z podmianą numerów seryjnych urządzeń. Śledzimy sprawę na bieżąco, gdyż sprawa może okazać się głębsza niż nam się wydaje.

Źródło: 9to5Google

Foto: Apple

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3828 More posts in artykuły category
Recommended for you
cyberprzestępczość
Komputery kwantowe – nadzieja czy zagrożenie cyberbezpieczeństwa?

Wyścig do stworzenia pierwszego powszechnie stosowanego komputera kwantowego trwa - być może wkrótce poznamy producenta,...