Nowy „Virus” na Facebooku – tym razem sprawa jest poważna

Nie chcemy nikogo straszyć, raczej ostrzec. Nie jest to pierwszy tego typu incydent dotyczący Facebooka, jednak po raz pierwszy zagrożenie z nim związane przyjmuje taką skalę. Koniecznie zapoznajcie się ze szczegółami.

FB Virus 750x300

Od kilku dni użytkownicy Facebooka/Messengera otrzymują od swoich znajomych nietypowe wiadomości z załącznikiem w podpisanym jako photo_xxx.svg. Większość osób entuzjastycznie podchodzi do przesłanego „zdjęcia” i ochoczo klika w nie do końca bezpieczny odnośnik. Co dzieje się później?

Jak działa tytułowy „Virus”?

Po kliknięciu odnośnika program przenosi nas do specjalnie spreparowanej strony, która łudząco przypomina serwis świetnie wszystkim znany serwis YouTube, który informuje nas o konieczności pobrania dodatkowego kodeku video. Jak nie trudno zgadnąć kodek nie jest tym, czym wydaje się na pierwszy rzut oka. Właściwie jest to dodatek do przeglądarki, który może …

  • Zablokować dostęp do plików komputera (szyfrowanie)
  • Przejąć konto na Facebooku
  • Przejąć inne konta internetowe

Co ciekawe, dodatek jest na tyle sprytny, iż tuż po przejęciu konta FB uruchamia na nim uwierzytelnianie dwuskładnikowe, z tą różnicą iż widnieje tam nowo zdefiniowany (oczywiście nie nasz) numer.

Jak się bronić?

Przede wszystkim nie klikać w podejrzane odnośniki, nawet jeśli pochodzą z „zaufanej” konwersacji z członkiem rodziny. Jeśli jednak jesteśmy już po etapie wspomnianego wcześniej kodeku wideo, możemy być w niezłych tarapatach. Poza natychmiastowym wylogowaniem ze wszystkich serwisów powinniśmy wykonać jeszcze dodatkowe kroki. Jakie?

Sensowne wydaje się odinstalowanie rzeczonego dodatku, ale nie jest to takie proste, gdyż nie widnieje on na liście wtyczek. Aby go usunąć, musimy udać się do katalogu:

Windows 7, 8.1, and 10:
C:\Users\\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default

Mac OS X El Capitan:
Users//Library/Application Support/Google/Chrome/Default

Linux:
/home//.Config/google-chrome/default

Następnie pozostaje już tylko ręczne usunięcie dodatku o nazwie UBO. Niestety nie musi oznaczać to końca problemów, dlatego po wykonaniu wspomnianego kroku warto zmienić wszystkie swoje hasła dostępowe do serwisów internetowych.

Źródło: Niebezpiecznik

 

_________________________________________

Zapraszamy do naszego e-sklepu, gdzie znajdziecie szeroki wybór sprzętu w bardzo atrakcyjnych cenach. Polecamy również profil Vip Multimedia na Facebooku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6480 More posts in News category
Recommended for you
Tomb Raider
Nowa gra mobilna Tomb Raider. A kiedy kolejna wersja tej popularnej gry video?

Minęły już dwa lata od ostatniej gry z bardzo popularnej serii Tomb Raider i wielu...