Aplikacja Facebooka używa wbudowanego aparatu bez Twojej wiedzy

Użytkownicy iPhone’ów mają powody do obaw o swoją prywatność. Okazuje się, że aplikacja Facebooka śledzi i analizuje obraz z tylnego aparatu wbudowanego w smartfon. Nawet jeśli jest to zwykły błąd, sprawa jest poważna. Nie dotyczy jednak urządzeń z Androidem.

Aplikacja Facebooka
fot. Pxhere

Nijaki Joshua Maddux odkrył to, że aplikacja Facebooka podczas przeglądania strumienia aktywności, uruchamia aparat wbudowany w urządzenie. Rzeczony jegomość, po krótkiej weryfikacji uznał, że problem dotyczy wyłącznie iPhone’ów oraz iPadów, czyli urządzeń pracujących pod kontrolą systemu iOS oraz iPad OS. Maddux podzielił się swoim odkryciem za pośrednictwem Twittera.

Aplikacja Facebooka obserwuje „na co patrzysz”

Sprawa jest poważna. Wyobraźcie sobie, że aplikacja Facebooka, a co za tym idzie, możliwe, że również pracownicy giganta, mogą regularnie sprawdzać obraz z tylnej kamery smartfona. Pal licho, jeśli przeglądając newsfeed, spoglądasz na podłogę, dywanik samochodowy czy trawnik. Równie dobrze mogłeś odpisywać na maila nad ważnymi dokumentami albo… uruchomcie wyobraźnię, szybko zrozumiecie, jak „problemowa” może być opisywana wpadka Facebooka.

Na ten moment nie można ze stu procentową pewnością stwierdzić tego, czy mamy do czynienia z celowym działaniem Facebooka. Również dobrze może być to zwykły błąd i osobiście skłaniam się ku takiemu scenariuszowi. Nie wyobrażam sobie tego, że tak sprytny, a niekiedy nawet przebiegły gigant, pokusiłby się o tak ordynarne zbieranie danych o użytkownikach. Wszyscy chyba zdajemy sobie sprawę z tego, że firma potrafi działać subtelniej, niemal niezauważalnie. Działania te, jak sądzę, są równie skuteczne. Po co więc ryzykować w obliczu narastających oskarżeń o niedbanie o prywatność użytkowników?

Aplikacja Facebooka

Istotne jest również to, że w stosunkowo prosty sposób możemy zablokować serwisowi możliwość podglądania obrazu z naszej kamery. Aplikacja Facebooka jest jak każda inna aplikacja pracująca w obrębie iOS. Oznacza to, że można odciąć jej dostęp do poszczególnych funkcji systemu, np. do aparatu. Aby to zrobić, wystarczy udać się do zakładki Ustawienia>Facebook i odznaczyć dostęp do Aparatu. Proste i szybkie rozwiązanie, które polecam wszystkim.

Źródło: Twitter (Joshua Maddux)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3824 More posts in artykuły category
Recommended for you
Xiaomi
Xiaomi nie boi się ewentualnej blokady USA i ma pan B

Wysoko postawiona manager Xiaomi, Abi Go przekazała w wywiadzie dla serwisu Xataka stanowisko wobec prawdopodobnego...